A napokban (hála Istennek) rám tornyosultak a megoldandó feladatok téglái. Szerencsére minden feladathoz úgy 100 megoldás tartozott amiből nekem kellett kiválasztanom a szakmai szemmel legjobb utat. Ezen felbuzdulva úgy gondoltam könnyítek a dolgomon és nektek valami könnyűt mondhatnám csemegét hozok. Így jutott a választásom a hővisszanyerős szellőztetésre.

Aztán kicsit átgondoltam a dolgot , hogy mennyi dologból is áll össze és mennyi megoldást kínál a piac. Kicsit körbejárva a témát még nekem is jött bőven újdonság. A lényeg viszont mindenütt ugyanaz!

A szellőztetett térből elszívott meleg levegő hőjét elvonni és visszaadni a szabadtérből beszívott levegőnek!

Nem akarok nagyon belemenni a berendezések kiegészítőibe és azok működésébe mert igen hosszú lenne, de mindenképpen szeretnélek megóvni a piacon iszonyat számban megjelent kóklerektől akik miatt megutálhatod ezt a technológiát pedig nagyon-nagyon jó!

Férfiként a mi szempontunkból mondom miért is olyan jó!?

Mert olyan nagyon megterhelő kinyitni az ablakot egy hosszú munkanap után, pláne a BL döntő napján, hogy az nem igaz! Meg nyáron meleg van télen meg hideg meg különben is! Na ennek ennyi mert ez mindent megold helyetted sőt még adott esetben kicsit rá is hűt vagy fűt a levegőre.

Nézzük mi az a pár dolog amivel ki tudod szűrni a kóklert:

Depressziós szellőztetés: Aki ennél a pontnál elvérzik annak a számát is töröld ki a telefonodból, az arcát a memóriádból. Egyszóval semmisítsd meg.

A depressziós szellőztetés nem más, mint azon terek szellőztetése ahonnan a levegő kijutása nem kívánatos a többi térben. (WC, Konyha, stb…)

Tegyük fel, hogy ezt a feladatot megugorja a tündér, jöhet egy szinttel bonyolultabb kérdés:

(Ne nevess tényleg ilyen szinten vagyunk!)

Milyen szellőztető berendezést javasol és te milyenek közül választhatsz?

Na ez már a valami kérdés! Szerintem egy ilyen kérdés hallatán kezet csókolnék annak feltevőjének.

Kicsit össze is fojt a nyál a számban!

Na de 2-t elég ismernie:

Lemezes hővisszanyerő vagy ellen-keresztáramú
forgódobos hővisszanyerő

Jószerivel itt elvérzik a mester, de akkor jössz te deli vitézként és nem engeded tovább szenvedni, megadod hát neki a kegyelemdöfést a következővel:

Hogyha te beépítenél valami segédeszközt, amivel a kezelt levegőt pluszba hűtenéd, hány fokos levegőt kéne bejuttatnod?

Ez itt sakk matt mert a h-x diagramm olvasást nem nagyon tanulja meg egy pénzvadász. Ennek a kérdésnek az a lényege, hogy ne legyen párakicsapódásod a befújó légszelepeknél! Ugyanis a meleg levegő lényegesen több párát tud magában tartani, mint a hideg. Ez azt jelenti, hogy a 30 °C levő 60 % páratartalommal az kb. 21 °C-nál már 100 %!

Pl.: Amikor a jég hideg cola –t kirakod a melegre annak szélén a pára kicsapódik! Ez egy gyönyörű látvány a hőségben de nem biztos, hogy örülnél neki ha mennyezeteden látnád!

Óvakodjatok a kóklerektől!

Remélem segítettem egy picit!

Üdv: MJ