Kezdő (és még nem képzett) értékesítőként mindent felkutattam, hogy találjak egy olyan oldalt ahol az ügyfelek leggyakrabban felmerülő kérdéseire egyértelműen, a szakmát kellő mértékben érintve találhatok válaszokat.

Találtam olyat ahol nagyon pontos tananyagi szinten leírt információk voltak és olyat is ahol igazából katalógusadatok voltak néhány (utólag tudva) nem helyes megállapítás kíséretében!

Bízom benne, hogy ez a pár sor segítségére lesz mind a felnövekvő generációnak mind a végfelhasználóknak!
Akkor fussunk neki!
Mennyi villamos energiát használ egy klíma az üzeme alatt?

A válasz pedig……………

Attól függ! ?

Igen, sajnos teljességgel meghatározhatatlan mennyit fog pontosan fogyasztani egy berendezés! (Ha valaki mégis kiszámolja ingatlanonként és tud valami pontosat azt szívesen venném.)

Függ:

A szakembertől aki javasolja a berendezés méretét
Az elhelyezésétől
Az épület hőtehetetlenségétől
A besugárzástól, hőátadástól, hőátbocsátástól
……

Szóval az árajánlattól kezdve mindentől!

Azért mégis vannak kapaszkodóink.

A klímákban egyértelműen a legnagyobb fogyasztó a kompresszor, amit a modern kor az éppen szükséges teljesítményhez tud szabályozni (inverter szabályzás).

Az inverteres (a nagyok IC-nek hívják) berendezések nem kényszerített üzemben (nincs turbó gomb meg max fordulat a ventilátoron) a kompresszoron túl a ventilátoraik fordulatát is tudják szabályozni, ami a fogyasztás csökkentésénél igencsak jól jön!

Mi a feladatunk?

A kompresszorból kiáramló forró nagynyomású gőzből, alacsony nyomású hideg folyadékot varázsolni és ismét forró gőzt! Mindössze ennyi!

Ha a berendezésünk megfelelően tud levegőt szállítani, tisztítva van, megfelelően van méretezve és felszerelve, és a legfontosabb NINCS KI-BE kapcsolgatva naponta 1000-szer akkor a fogyasztása jó közelséggel eléri a gyárak által megadott adatokat (hűtésben SEER)!

Egy egyszerű példa:

Mondjuk a mi oldalunkon kiválasztjuk a Gree Amber 3,5 kW hűtési teljesítményű berendezését:

SEER értéke:

8,5 (kW/kW) (Segédletek – További adatok fül alatt elérhető)

Hűtőteljesítménye:

3,5 kW

Átlagos teljesítményfelvétele így tehát:

3,5 / 8,5 = 0,411 kW ami közel azonos érték az óránkénti fogyasztásával is!

Átalagos áramárnál ez: 0,411 x 36 = 14,79 Ft / óra

Ennyibe, vagy közel ennyibe kerül a komfort óránként napjainkban egy jó minőségű berendezéssel ott és úgy alkalmazva azt ahová és ahogyan való (Ahol sokan vannak sokat nyílik az ajtó, bekerül valami plusz hőtermelő ott nyilván nem)!

Fűtésben ez az érték SCOP néven fut és ezzel a módszerrel számítandó!

Remélem hasznosnak találtad az itt olvasottakat!

Üdv: MJ